Inför Washington Capitals mot Buffalo Sabres – Marcus Johansson får chansen i förstakedjan

Det är de andra mötet på bara fyra dagar mellan lagen. I lördags slog Buffalo Caps med 3-2 på övertid. Capitals leder för närvarande hela NHL med 27 poäng en poäng före Philadelphia Flyers. Capitals har som vanligt numera varit starka på  hemmaplan deras facit hittills är 9-1.

Att avgöra under ordinarie tid mot Buffalo är att rekommendera: I sina senaste fem matcher har de vunnit fyra gånger på övertid och en gång på straffar. Efter en trög säsongsstart för flera av Sabres nyckelspelare tex Ryan Miller, som är en av ligans bästa målvakter har hunnit med att både spela långt under sin normala standard och missat matcher pga av skada har sett bra ut de senaste matcherna. Årets rookie förra året backen Tyler Myers hade en bedrövlig inledning av säsongen men har gjort fyra poäng de senaste matcherna och har påbörjat klättringen från bottenskiktet av +/- ligan.  Andra spelare som är heta för Carolina är Jordan Leopold som hade tre poäng mot Washington senast och Steve Montador som har gjort mål i Sabres två senaste matcher.

Alexander Semin är fortsatt het för Washington med poäng i senaste åtta matcherna.

I början av säsongen hade alla backar som inte heter Green i efternamn svårt att göra mål. Nu däremot har alla backar utom Jeff Schultz gjort mål. I det senaste matcherna åtta matcherna har Washingtons backar gjort 11 mål och 18 assist.  John Erskine har gjort två mål de senaste fyra matcherna lite skillnad mot de tre senaste säsongerna när han hade tre mål sammanlagt.

Nycklar till segern

1.Wahingtons power play har varit mycket bra de senaste åtta matcherna  (38.5%) men det hjälper inte mycket om man inte får fler än 3.25 chanser per match att utnyttja sin styrka.

2. Fixa andra perioderna!

Efter att knappt ha gjort ett mål i första perioderna i det första 16 matcherna för säsongen är det givetvis trevligt att Caps har gjort mål i första perioderna av match 17 och 18 vad som inte är lika trevligt att se att det så välfungerande andra perioderna har rasat ihop totalt i de senaste två matcherna.

Det var så illa i förr matchen mot Buffalo att BB sa att det var antagligen den sämsta matchen han sett Washington spela under hans tid som tränare för laget och det var före matchen mot Atlanta som hade om möjligt ännu sämre andra period.

3. Utnyttja det nya kedjekombinationerna. De kommer antagligen se ut som följande:

Ovechkin-Johansson-Knuble
Laich-Bäckström-Semin
Chimera-Steckel-Bradley
Hendricks-Gordon-Fehr

Marcus Johansson i Nicklas Bäckströms handskar.

Om man börjar med första kedjan så har Marcus Johansson verkligen fått chansen att visa vad han går för, (i lånade handskar). Hittills har han gjort 1 poäng på 8 matcher och är -3 i ett lag som för övrigt består av plus spelare. Man kan inte få en bättre chans än att spela med världens bästa hockeyspelare så producerar han inte den omgivningen så kan kritiken mot honom öka och komma från andra håll än Mathieu Perreault lobbyn.

Marcus största svaghet hittills har varit hans totala oförmåga att vinna tekningar. Och mera specifikt att vinna tekningar i anfalls och försvarszonen. För ett lag som Washington vars styrka i mångt och mycket är  ett överlägset puckinnehav är det ett stort problem att hela tiden få starta i underläge och jaga puck istället för att kunna gå till anfall direkt.

Marcus har spelat i en skyddad roll och nästan bara tagit tekningar i neutrala zonen de senaste matcherna men när man spelar med Ovi är det svårt att skydda honom på  samma sätt som tidigare.

Det skulle inte förvåna mig om andra kedjan gör fler poäng än första kedjan i den här matchen och eventuellt dessutom får mer istid. Men med tanke på att det är BB som är tränare så är det lika sannolikt att de nya kedjorna bara håller en halv period eller så. 🙂

Vad det gäller tredje kedjan skulle jag byta plats på Gordon och Steckel. Steckel har varit fantastiskt bra på att teka den senaste tiden men han inte den rätta snabbheten att hänga med Chimera och Bradley. Det har däremot Gordon för att inte tala på att Caps fortfarande inte har förlorat när han varit med på isen. Han spelar dock med ett knäskydd så BB kanske vill hålla nere istiden för honom.

Jag tror att Washington vinner matchen med 3-2.

Neuvy startar i mål.

Tom Poti är fortsatt skadad och kommer antagligen inte att spela den här helgen.

Det här inlägget postades i Inför matchen och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Inför Washington Capitals mot Buffalo Sabres – Marcus Johansson får chansen i förstakedjan

  1. Malin skriver:

    Washington Capitals vann med 4-2. Recap av matchen kommer imorgon – Nu sova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s